Realizarea aderentei la stratul suport este un lucru de care trebuie sa se tina cont. Suprafetele sticloase sau foarte absorbante necesita sa fie tratate inainte cu solutii penetrante pentru a nu avea probleme de desprindere sau fisurare.

Pregătirea suportului

Pentru placarea cu succes a pereţilor, suportul trebuie să îndeplinească următoarele premise:

• suportul trebuie să fie solid, coerent, stabil, fără crăpături „active”
• suportul trebuie să fie uscat; temperatura lui este minim + 5
• suportultrebuie să fie degresat

Suprafeţele sticloase, netede, neabsorbante (de ex. beton) trebuie tratate cu strat de penetrant de contact, care trebuie bine amestecat înainte de folosire.

Suporturile cu capacitate de absorbţie ridicată (de ex. Betoane poroase, ziduri din cărămidă)trebuie tratate cu grundul de bază sau cu soluţie de penetrare. Lipirea plăcilor din gips-carton după cel puţin 8- 12 ore de la aplicare, adică după uscarea suficientă. Abaterea maximă de la planeitatea suportului nu trebuie să fie mai mare de 30 mm.

Este necesar să urmărim obţinerea consistenţei corecte a chitului. Este posibilă diluarea lui ulterioară cu apă. Nu se recomandă îngroşarea ulterioară prin adăugarea prafului uscat.

Aplicarea se poate face atat pe placa cat si pe stratul suport. Distanta intre punctele de lipire trebuie sa fie de maxim 350 mm.

Placari gips carton prin lipirePlacari gips carton prin lipire

 

In situatia in care se doreste si izolare termica se poate folosi placa cu protectie termica aplicata cu polistiren sau vata, aplicarea fiind diferita fata de gips-cartonul simplu dupa cum se vede in poza de mai jos.

 

Placari gips carton prin lipire

 

Pe tencuiala uscata nu se recomanda o alta lipire, se pot aplica doar finisaje foarte usoare.